Sosy w kuchni
Praktycznie każdy z nas lubi mięso w sosie. Tak naprawdę wyróżniamy wiele rodzai sosów, w tym do makaronu, ryby, jak i do sałatek. Niestety bardzo często decydujemy się na gotowe sosy ze słoika czy też torebki. Smak kupnych sosów nie dorówna tym domowym.
Jeśli już decydujemy się na kupne sosy, należy przede wszystkim przeczytać ich skład. W gotowych sosach nie powinny się znajdować zbędne dodatki, w tym wzmacniacze smaku i zapachu. W przypadku domowego sosu, dobrze jest wybrać odpowiednią bazę. Na przykład warzywa, śmietanę czy też domowy bulion warzywny. Bardzo popularnym sosem jest sos beszamelowy. Aby go wykonać, potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Najpierw zaczynamy od przesmażenia masła i mąki. Po otrzymaniu gładkiej konsystencji dolewamy mleko i cały czas mieszamy. Beszamel powinien być jak budyń. Nie może być za rzadki, ani zbyt gęsty. Doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Beszamel możemy połączyć z serem, dodać do niego cebulę bądź musztardę. Innym popularnym sosem jest śmietanowy, pieczarkowy czy ziołowy. Espagnole, czyli sos hiszpański ciemny, przygotowujemy na bazie ciemnego wywaru. W tym celu wołowinę podsmażamy, dolewamy wodę, dodajemy jarzyny i gotujemy przez godzinę. Zagęszczenie buliony zasmażką oraz dodanie przecieru pomidorowego spowoduje, że sos będzie gęsty i aromatyczny.
Rodzaje sosów
Jednym z klasycznych sosów jest sos pomidorowy. Oczywiście na bazie przecieru pomidorowego lub koncentratu pomidorowego. Podstawą jest tutaj bulion. Zasmażka, przyprawy, zioła. Na końcu wystarczy dodać pomidory. Sprawdzonym sosem jest również sos holenderski. Powstaje on na bazie ucieranych na parze żółtek z niewielką ilością stopionego masła i sokiem z cytryny. Doprawiamy go solą i pieprzem. Do klasycznych sosów należą również vinaigrette. Bez niego nie wyobrażamy sobie żadnej sałatki. Sos śmietanowy przygotowany na bazie wywaru warzywnego i redukcji śmietany oraz mąki idealne komponuje się z rybą. Natomiast sos pieczarkowy polecany jest do wielu duszonych mięs. Przygotowujemy go na bazie bulionu oraz pieczarek z dodatkiem śmietany. Rozróżniamy zarówno sosy na ciepło do gorących potraw jak i na zimno, podawane do zimnych przystawek. Sosy na bazie warzyw, owoców, kwiatów jadalnych, miodu czy też sosu sojowego. W Polsce bazujemy na klasykach. Jednak istnieje wiele oryginalnych sosów, które są popularne w innych krajach. Wyjątkowy sos curry, na bazie mleczka kokosowego oraz pasty curry idealnie skomponuje się z ryżem i filetem z kurczaka. Sosy na ciepło są polecane przede wszystkim do gulaszu, bitków czy sztuki mięsa. Sos chrzanowy idealnie pasuje do wieprzowiny. Sos paprykowy do wołowiny. Natomiast sos koperkowy, słodko-kwaśny do kurczaka. Sosy w cale nie muszą być ciężkostrawne. Wszystko zależy od tego jakie je przygotujemy. Przepisy możemy znaleźć zarówno w internecie jak i w książkach kucharskich. Prostym, a jednocześnie smacznym sosem jest sos serowy. Na bazie tłustego sera żółtego. Posiada on bardzo intensywny zapach. Doskonale będzie bazować do większości mięs, a przede wszystkim do makaronu.
Najnowsze komentarze