|  | 

Kuchnia

Kasza gryczana wraca do łask

img-responsive

Kasza jaglana, czyli łuskane ziarno prosa,  stanowiło główne źródło białka mieszkańców Afryki oraz Azji. Jest to najstarszy rodzaj kaszy, uprawiany już w neolicie. Kasza jaglana popularna była również w okresie dwudziestolecia międzywojennego w Polsce. Jest tanim, łatwym w przygotowaniu i zdrowym zamiennikiem ziemniaków, ryżu czy makaronu. Dlatego jest doceniona m.in. w kuchni wegetariańskiej.

Szklanka mąki czy talerz kaszy…

W ostatnim czasie wróciła do łask. Dzieje  się tak, ponieważ jest  produktem zbożowym bogatszym w składniki mineralne od pszenicy, żyta czy jęczmienia. Zawiera duże ilości  witaminy B1, B2 i B6, zawiera również kwas foliowy.
Kasza jaglana jest produktem lekkostrawnym, dlatego zalecana jest dla osób z problemami żołądkowymi oraz dla małym dzieci. Kasza jaglana, pomaga również w trakcie przeziębienia. Usuwa nadmiar śluzu w organizmie, co sprzyja szybszemu leczeniu kataru i kaszlu. Pomocne w walce z przeziębieniem, są właściwości antywirusowe i rozgrzewające kaszy jaglanej. Ten produkt zbożowy działa odkwaszająco na organizm. Kasza jaglana posiada odczyn zasadowy, dzięki czemu neutralizuje toksyny pochodzące z jajek, alkoholu, kawy oraz słodyczy. Dieta bogata w kaszę jaglaną jest mało inwazyjnym dla organizmu sposobem detoksykacji. Regularne jedzenie kaszy jaglanej, dzięki zawartych w niej antyoksydantach, zmniejsza występowanie chorób nowotworowych. Kasza wpływa także pozytywnie na układ krążenia, pobudza regenerację mięśni oraz wspiera ich budowę.
Według medycyny ludowej zjedzenie jednej łyżki kaszy jaglanej pomagała na bezsenność. Metoda ta była skuteczna, ponieważ kasza zawiera  tryptofan obniżający poziom stresu i podnoszący poziom serotoniny.
Kasza gryczana to pozbawiony glutenu, niskokaloryczny, pełen witamin i składników mineralnych dodatek do potraw. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Można z niej przygotować wytrawne potraw, takie jak: zupy, kotlety czy paszteciki oraz desery. Warto zaczerpnąć ze skarbnicy wiedzy naszych przodków i ponownie wprowadzić ten produkt zbożowy na nasze stoły.

 

Artykuł powstał dzięki www.b-mail.com.pl

kasza-gryczana-wraca-do-lask

ABOUT THE AUTHOR